Ez a darab a tengerészlelkületűek olio et aglio-ja: az oliva itt is direktben végzi a spagetti kenegetését, a névvel ellentétben valójában domináns szardella az aromát fogja csupán egy lendületes pofonnal feje tetejére állítani. Nagyon karakteres, de kellemes. Rossznyelvűek szerint akár karcosnak is mondható.
- 1 üvegcse szardellafilé, olajat lecsöpögtetve, 10 percre hideg vízbe áztatva és lecsöpögtetve.
- 4 evőkanál oliva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál kapribogyó
- fél kiló spagetti
Serpenyőben olajat hevítjük, a fokhagymát és a szardellát egyszere pároljuk. Ha nem csepegtetjük le a szardellát az áztatás után, akkor feltehetőleg a frissen bőrre égő olajpermet nyomán szájunkra toluló, cseppet sem visszafogott szitkozódásunk túl fogja harsogni az olajon sercegő víz sziszegését. Ha ez az intermezzo nem zavar meg minket s még mindig érdekel, hogy mi történik a szardellával és a fokhagymával, akkor a sűrű kevergetés hatására a szardella teljesen dezintegrálódik az olajban, míg a fokhagyma megbarnul. Amikor ez utóbbi bekövetkezik, akkor ki is vághatjuk a fokhagymákat, s a kaprit adjuk hozzá. Kedv szerint meg lehet egy perc alatt pirítani egy kicsit, vagy enélkül egyből az al dente spagettivel összekeverve tálalni.