Extra Szűz

Nem, nincs itt semmi magasztosság: tisztában vagyunk azzal, hogy nem biztos, hogy megváltunk akárcsak egy világot is kedélyes konyhai bravúrjainkkal: ha megveszekedetten őszinték akarunk lenni, akkor csupán magunknak akarunk fenntartani egy adatbázist a már kipróbált receptekhez. Megveszekedetten őszinték azonban nem akarunk lenni, úgyhogy: ez egy leirat egy sor ínyenc fogásról. Egy alapelv azért van: nem hivatkozunk olyan alapanyagokra, mint pörkölveszületett balinéz üregikajmán. Vagy tengeri só.

Friss topikok

Linkblog

Narancsos kacsa

2009.10.11. 19:01 | finnegan | Szólj hozzá!

Soook verziója létezik. Háronszor készítettem el. A vélemények a szélsőségeket járták be. Cambridge-ben a szigorúan 1000 grammos kacsák hazájában a második alkalommal már három kacsát is használtam (ez már hedonisztikus kalibernek bizonyult), Budapesten egy darab 2.5-3 kilós kacsát áldoztam be. Nem a nagyobb kacsának köszönhetően bár, de a budapesti nem volt sikeres, míg mindkét Cambridge-i nagyon jól működött.

Ha még mindig nem ment el a kedv, vagy a kihívás szaga csak további főzőhormonokat szabadított fel, indulás:

Hozzávalók:

  • 2dkg vaj
  • 2 felaprított répa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 zellerszár
  • 2 babérlevél
  • 2 szál kakukkfű
  • 2.5 kilós kacsa
  • 4 narancs
  • 1 citrom
  • 2 dkg nyílgyökér
  • 2 ek Gand Marnier/Cointreau
  • 2.5 dkg cukor
  • 1 ek almaecet
  • só, bors

A hagymát, répát és zellerszárat fel kell aprítani, és kikent tepsi aljára ágyként elhelyezni, erre fog elheveredni a kacsa. A zöldségek akkor nem égnek meg, ha nem szárazan pörkölődnek a nyílt sütőtérben, ezért nem érdemes a kacsához képest túl nagy tepsit használni. A kacsa fog némi levet ereszteni, amiben párolódnak a zöldségek, de ha nagyon szét van terítve, akkor a lé elpárolog, zöldség elég, fogyasztó szomorú.

A kacsát be kell dörzsölni sóval, borssal, ráfektetni a yöldségágy tetején elhelyezett babérra és kakukkfűre, majd szépen lefóliázva 200 fokos sütőben egy órát napoztatni. Ezután egy kicsit a lével meglocsolhatjuk és még egy fél órát fólia nélkül pirítani. Ha ennyi idő alatt nem pirul ki szépen a pofija, akkor feljebb érdemes tekerni a hőmérsékletet, s úgy gorsan színt kap.

A narancsszósz egy neuralgikus pont: van megközelítés mely szerint ehhez nyílgyökeret kell kivadászni a hétfejű sárkány friss, még nem hegedő sebéből, a másik véglet szerint pedig narancslére kell hagyatkozni, s ezt díszíteni fel szósszá. Itt legyen tehát néhány a próbálkozások közül:

Narancsszósz #1 (zárójelben a nem elvégzett részfeladatok):

Két narancs és egy citrom levét kicsavarni, héjukat gyufaszálakká aprítani. (A maradék narancsot 20 percig a sütőben fonnyaszthatjuk.)

Aprólékot kis lábos vízben felforralni, és 30 percig gyöngyöztetni.

(A kacsát a tepsiből kivéve, a tepsit 5 percre a tűzhelyre tesszük, így sütjük a zöldséget.) (A zsírt ezután óvatosan leszűrjük, el is tehetjük vérmérséklet szerint.) 4dl levest a többihez hozzáadni, felforralni és 5 percig gyöngyöztetni. Tűzhelyről levéve a nyílgyökeret (jótékonyan ezt keményítővel helyettesítettük) vízzel összekeverjük és a szafthoz adjuk. ÖSszedolgozzuk a zöldségekkel mártássá és szitán áttörjük. Ezután hozzákeverjük a Grand Marnier-t, a narancs- és citromhéjat, s ezt felmelegítjük, de nem forraljuk. A citrom- és narancshéjat alkalmasint blanchírozhatjuk a felhasználás előtt.

Narancsszósz #2:

1 dl (friss) narancslevet 1 ek ecettel és 1 ek porcukorral felforraljuk, majd tűzről le. 1ek kukoricalisztet elkeverek egy kis vízzel, majd hozzáadom a narancsléhez, egyenletesre keverjük, majd hozzáadjuk a Grand Marniert. A szószta kacsára helyezett, hártyáitól megfosztott narancsgerezdekre öntjük.

Narancsszósz, saját kezünk alól.

Citromhéjat és narancshéjat használtunk, de citromból csak mértékkel, mert meg tudja keseríteni az életet. (Mindenképpen alaposan le kell dörzsölni bő víz alatt a viasz miatt.) Amikor ay aprólékot felhasználtam a recepthez, akkor nem éreztem olyan jól magamat, így ezt erősen opcionálisnak tekintem. A zöldségnek csak kb a felét használtam a narancsszószhoz, mert petícit fogalmaztak meg a tisztelt fogyasztók, hogy ők eredeti formában is szeretnék látni a zöldségeket. Amit viszont használtam, ott megnéztem, hogy elegendően puha-e ahhoz hogy áttörjem, majd a közben elkészített 4dl-nyi zöldség-alapléhez adtam. Ekkor az #1-es instrukciónak megfelelően adtam hozzá az összetevőket, kivéve, hogy a nyílgyökér helyett a kissé vsszafogottabban hangzó lisztet adtam. Ezután gyöngyöztetve sűrítettem (ez meglepően hosszan tudott tartani, s így bebiztosította, hogy fél éjfél előtt ne legyek készen).

Ambiciózus narancsos kacsa kíszítők csinálhatnak sült narancsot a kacsa mellé. Ehhez a narancsot fosszuk meg hártyájától (nem szükséges minden oldalon, az végtelenül hosszú idoő, ehelyett a fapados megoldás az, ha csak a gerezd faláról szedjük le, a gerincen meghagyva), majd egy kis hőálló edényt vajjal kikenve megpakoljuk a narancsokkal és 20 perccel a kacsa elkészülte előtt a tálat is betesszük a sütőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://extraszuz.blog.hu/api/trackback/id/tr701443125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kacsa sütés
süti beállítások módosítása