Extra Szűz

Nem, nincs itt semmi magasztosság: tisztában vagyunk azzal, hogy nem biztos, hogy megváltunk akárcsak egy világot is kedélyes konyhai bravúrjainkkal: ha megveszekedetten őszinték akarunk lenni, akkor csupán magunknak akarunk fenntartani egy adatbázist a már kipróbált receptekhez. Megveszekedetten őszinték azonban nem akarunk lenni, úgyhogy: ez egy leirat egy sor ínyenc fogásról. Egy alapelv azért van: nem hivatkozunk olyan alapanyagokra, mint pörkölveszületett balinéz üregikajmán. Vagy tengeri só.

Friss topikok

Linkblog

Verde e bianco: Alfredo

2007.09.15. 22:59 | finnegan | Szólj hozzá!

Ritka konyha-aktív délutánnak ígérkezik ez: most, hogy a platni kiérlelt nekem egy fettucine alfredot mindjárt neki is vágok némi sült rákos szösszenektnek. Addig is leírom gyorsan emlékeimet Alfredóról.

Ez is az a recept, ami annyira egyszerű, hogy írni sem érdemes róla, mégis amikor elkezdem nyálazni az internetet pusztán a pontos arányok után kutatva, google lucskosra nyálazása után sem akadok rá arraa receptre, ami pontosan fedné a bennem élő Alfredo-előképet. Lehet, hogy az előkép hamis: bárhogy is, ezt fogjátok megismerni. Finnegan által homályosan.

Szóval. Míg a carbonarát magamban téli receptnek könyveltem el, ez egy igazi mindenkor-recept: az alapanyag igénye szerény de nyáron is érdemes összedobni, mert friss, könnyű és parádésan gyors. Nekem alapvetően ez a recept a petrezselyem, tejszín és a parmezán harmóniájáról szól, de láthatólag ebben az elképzelésben én magánzó vagyok. Mindegy.

Ami kell:
  • 1 csomag fettucine (én nem bírom megállni, hogy ne 1,5 csomag legyen, de mentségemre legyon mondva, hogy itt a csomag az egy font, ami 5 dekával kevesebb, mint a hazai), én különösen szeretem a fettucine rigatét, mert bordázott felszíne direkt arra termett, hogy végigmasszírozza a tejszínes szósz.
  • fokhagyma, 4-6 gerezd, vérmérséklettől függően
  • vaj, 6 evőkanálnyi
  • tejszín (2-2.5dl)
  • petrezselyem (egy nagyobb csokor, finomra vágva)
  • parmezán, 1-1.5 csészényi
  • bors (sztem akkor jó, ha elég markánsan jelen van a tejszín ízében, amikor a szószt főzzük)
  • egy kiváló lehetőség még az, hogy egy kis szerecsendiót reszeljünk bele, télen hatásos lehet, nyáron maradnék a könnyedebb verziónál

Nos, lényegében meg is vagyunk. OK, akkor végigmondom: vizet a tésztának feldob és főz, vaj hevül, fohagyma párol, ezután tejszín bele, kis tűzon sűrítjük néhány percig, só, bors bele, finoman belehintjük a parmezánt, s a legvégén a petrezselymet. Amikor még a tészta is meleg, a szósz pedig frissen lejön a tűzről egy tában alaposan összekeverjük.

Több volt ez, mint fél óra?

A bejegyzés trackback címe:

https://extraszuz.blog.hu/api/trackback/id/tr20166477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: olasz könnyű gyors nyári tészta téli fettucine
süti beállítások módosítása