Extra Szűz

Nem, nincs itt semmi magasztosság: tisztában vagyunk azzal, hogy nem biztos, hogy megváltunk akárcsak egy világot is kedélyes konyhai bravúrjainkkal: ha megveszekedetten őszinték akarunk lenni, akkor csupán magunknak akarunk fenntartani egy adatbázist a már kipróbált receptekhez. Megveszekedetten őszinték azonban nem akarunk lenni, úgyhogy: ez egy leirat egy sor ínyenc fogásról. Egy alapelv azért van: nem hivatkozunk olyan alapanyagokra, mint pörkölveszületett balinéz üregikajmán. Vagy tengeri só.

Friss topikok

Linkblog

Sült lazac kakukkfüves citromos mártással

2010.01.03. 00:03 | finnegan | Szólj hozzá!

Lazac. Akkor jó, ha észrevétlen. Értsd: nem kell nagyobb tömegeket megmozgatni ahhoz, hogy előkészítsük a főzést és kihasználjuk azt, hogy pillanatok alatt elkészíthető. Így volt ez karácsony este, este hétkor. Egy kiló lazaccal és egy kérdőjellel felszerelve álltunk neki a főzésnek. Ez lett belőle:

  • 6-8 db16 dkg-s lazac filé szelet
  • 1.5-2dl fehér bor (nálunk ez egy rozé volt)
  • 1.5-2dl tejszín (nálunk minidig akad 3-4 doboz a sufniban)
  • egy szűk pohárnyi mogyoróhagyma (mi sonkahagyma/vöröshagyma kombinációt használtunk)
  • néhány csepp fehérborecet
  • egy teáskanál kakukkfű
  • 6 evőkanál vaj, hat darabban
  • 1.5-2 evőkanál citrom

200 fokra előmelegítjük a sütőt. Ezalatt egy kevés vajon megpároljuk a hagymát. Majd hozzáadjuk a bort, a tejszínt, a borecetet, a kakukkfüvet, majd gyöngyöztetjük a szószt addig, hogy besűrűsödjön, kb 12 perc alatt. Egy szitán átszűrjük a szószt, alaposan kinyomva a hagymából a levet. A hagymát meg lehet tartani azokak, akik szeretnék alkalmasint kiegészíteni ezzel a szószt, de alaphelyzetben erre nincs is szükség. Ezután kis tűzön visszamelegítjük a szószt és darabonként hozzáadjuk a vajat, végül pedig a citromot. Mialatt a sütő melegszik, a lazacfiléket rátesszük egy tepsire, olivaolajjal megkenegetjük, sóval borssal szórjuk meg. Amikor a sütő felmelegedett 15 percre betesszük a lazacot, s a szósz társaságában tálaljuk.

Még van két alternatív kiprobált recept, melyeket szintén ide fogok dobni, hogy legyen miből válogatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://extraszuz.blog.hu/api/trackback/id/tr571640865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása