Lazac. Akkor jó, ha észrevétlen. Értsd: nem kell nagyobb tömegeket megmozgatni ahhoz, hogy előkészítsük a főzést és kihasználjuk azt, hogy pillanatok alatt elkészíthető. Így volt ez karácsony este, este hétkor. Egy kiló lazaccal és egy kérdőjellel felszerelve álltunk neki a főzésnek. Ez lett belőle:
- 6-8 db16 dkg-s lazac filé szelet
- 1.5-2dl fehér bor (nálunk ez egy rozé volt)
- 1.5-2dl tejszín (nálunk minidig akad 3-4 doboz a sufniban)
- egy szűk pohárnyi mogyoróhagyma (mi sonkahagyma/vöröshagyma kombinációt használtunk)
- néhány csepp fehérborecet
- egy teáskanál kakukkfű
- 6 evőkanál vaj, hat darabban
- 1.5-2 evőkanál citrom
200 fokra előmelegítjük a sütőt. Ezalatt egy kevés vajon megpároljuk a hagymát. Majd hozzáadjuk a bort, a tejszínt, a borecetet, a kakukkfüvet, majd gyöngyöztetjük a szószt addig, hogy besűrűsödjön, kb 12 perc alatt. Egy szitán átszűrjük a szószt, alaposan kinyomva a hagymából a levet. A hagymát meg lehet tartani azokak, akik szeretnék alkalmasint kiegészíteni ezzel a szószt, de alaphelyzetben erre nincs is szükség. Ezután kis tűzön visszamelegítjük a szószt és darabonként hozzáadjuk a vajat, végül pedig a citromot. Mialatt a sütő melegszik, a lazacfiléket rátesszük egy tepsire, olivaolajjal megkenegetjük, sóval borssal szórjuk meg. Amikor a sütő felmelegedett 15 percre betesszük a lazacot, s a szósz társaságában tálaljuk.
Még van két alternatív kiprobált recept, melyeket szintén ide fogok dobni, hogy legyen miből válogatni.