Nem csalás, nem ámítás. OK, lehet, hogy csak én feltételeztem a név alapján, hogy akár csalás, akár ámítás lehet az ügyben. Mindenesetre, megbizonyosodtunk: működik.
Ezeket kell összegyűjtögetni:
- 3 evőkanál vaj
- 15 dkg pácolt sonka kisebb darabokra vágva (mi egy vastagabb szelet füstölt sertéscombot használtunk első közelítésben)
- 3-4 evőkanál paradicsompüré (aranyfácán szerepelt nálunk)
- 1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
- 1.5 dl főzőtejszín
- 5-7 cl vodka (Bols-t használtunk, de még nem volt vodka, melyet rokonaitól meg tudtam volna különböztetni, így értő tanácsot örömmel fogadunk)
- fél kg penne
- só, bors
Serpenyőben fel kell olvasztani a vajat, hozzáadni a sonkát, paradicsompasztát, petrezselymet, ízlés szerint sóval, borssal ízesíteni. 10 percig időnként megkavarva főzni kell, majd bele kell keverni a tejszínt és a vodkát, egészen addig főzni, míg az alkohol elpárolog. Meg kell főzni a pennét al dente , leszűrni, majd a kész szósszal összekeverni.
Frissen igazán finom és krémes, de ezzel sincs semmi baj, hiszen majdhogynem pillanatok alatt elkészíthető. A jó állagú szósz vizuálisan kiábrándítóan kevésnek tűnik, de szépen végigsimítja, s beborítja a pennét. Először Kertinek, s Hong Yunek főztük, nagy siker volt, annak ellenére, hogy még nem hallottam Kertit elismerően nyilatkozni olyan étekről, melynél harminc deka húsnál kevesebb jutott volna tányérjára.